Shop Forum More Submit  Join Login
×
Brother's and sister's, people and human with heart.
Please help sign this petition to deliver it to Ban Ki-moon, UN Secretary-General. This is at least what we can do instead of cursing and crying..Insyaallah.
Peace be upon you, all.


secure.avaaz.org/en/petition/Protection_of_Muslims_in_Myanmar/




Copied and edited from NoraAlgalad
fav.me/d57b9e1


MUSLIMS are not terrorists, they are killed by true terrorists and NO ONE CARE. noraelgalad.com/wp-content/upl…


Our Muslims brothers and sisters in Myanmar ( Burma) is facing genocide in Arkan province where a lot of Muslims were killed, persecution, displacement and their houses destroyed in the hands of Buddhism groups in support of Buddhism dictators systems which is against of all religions and human rights. noraelgalad.com/wp-content/upl…
www.tumblr.com/tagged/minamar

:sniff:


No one cared in the earth about what's happening in Arkan, Burma because they are Muslims. I pray to ALLAH almighty grant them his mercy, Ameen.

I am not sorry if these pictures are so horror and hurts your feels , I am not sorry because this is the reality in our world.
noraelgalad.com/wp-content/upl…
noraelgalad.com/wp-content/upl…




WHERE THE HUMAN RIGHT ORGANIZATION !!!!
The Buddhist burn muslims babies!!
noraelgalad.com/wp-content/upl…
noraelgalad.com/wp-content/upl…
noraelgalad.com/wp-content/upl…
noraelgalad.com/wp-content/upl…




Please watch these videos:
www.youtube.com/watch?v=8rQETw…!

And please help spreading this petiton. Thank you.. :sniff:
secure.avaaz.org/en/petition/Protection_of_Muslims_in_Myanmar/
  • Listening to: John Lennon - Imagine
  • Reading: Quran: Ar-Rahman (55).
  • Watching: Human..
"Being in love means being stupid and 'that stupid' caused pain."

So it's been two weeks since I deactivated my Facebook and Twitter account.
Facebook & Twitter, both are like a magic spell, it makes you like a zombie.

"Bible. Zechariah 14:12
Their people will become like walking corpses, their flesh rotting away.
Their eyes will rot in their sockets, and their tongues will rot in their mouths."


Think of it, most of us addicted to is so much.
Day's and night scrolling through the timeline,
Without realizing the time we have wasted.
It will steal your soul, so be careful.

"Life, faster;
Bounding, fading;
Epidemic, spread;
Disease, everywhere."


I can say that currently I'm at peace, where I don't read other people post & tweet
about problems, love, hate, trends, ego, politics, and everything that can drive me crazy. www.youtube.com/watch?v=mgRm1I…
And most importantly, away from the woman I love.
Because sometimes, you have to give up on people.
Not because you don't care,
But because..they don't.

A wise man once said;
"Seek happiness! Sad enough without your woes.
Come on, you all and speak of love.
Sad enough without your wars.

(We don't need no more trouble)
Make love and not war!
'Cause we don't need no trouble.
What we need is love.
To guide and protect us on.
If you hope good down from above.
Help the weak if you are strong now."

Bob Marley - No More Trouble




I'll be back, someday,
When I think I'm ready.
When I feel stronger,
When I feel better.
:heart:
  • Listening to: John Lennon - Nobody Told Me
  • Reading: Quran: Ar-Rahman (55).
  • Watching: Mirror
Salam & oi hello!

Akhirnya..fuh tiba-tiba harini gatal tangan mau update jurnal. Stelah hampir 2-3 taun?
Sebabnya sekarang hari-hari rutin harian sama dan membosankan, nah;

Online, dengar musik, selak blog, cari idea,
climb (sampai dah kenal sangat orang2 kat Xtreme park Shah Alam tu!),
tonton movie & youtube, kaji itu kaji ini,
tengok model-model cantik dan buruk..macam-macamlah~
makan minum tidur pun mengadap sketchbook wo!

Yup model! Untuk projek akhir yang dalam pembikinan semuanya.
Sebuah buku, tutorial+imej-imej manipulation mengikut kategori bertema KEMELAYUAN dengan bau-bau purba.
Kemelayuan..susah tu, kalau la aku ada "Ibu gula" yang kaya-raya kan best.
Semua tempat - semua prop - semua model aku guna. Hahahaha!

Tapi itu hari aku ada kontek pembekal stok imej kontroversi diDeviantArt ni,
mintak kebenaran untuk guna imej-imej stok dia bikin.
Mintak-mintak supervisor bagi guna, fuh!
Senang sikit kerja untuk final projek ni,
tak payah nak shot model banyak-banyak, duit pun tak banyak. Hahahaha!

And - dan kalau sesiapa ada gambar-gambar/idea/apa-apa yang menarik bertema melayu boleh bagi/jual/sedekah/bikin kolaborasi.
Aku nak buat yang terbaik dari Kampung Pisang.
Trimas. Mintak-mintak la ada yang baca. Fuh kanan! Fuh kiri!
  • Listening to: Bob Marley - I Know A Place
  • Reading: Subtitle
  • Watching: Four Lions
  • Playing: Paper and pencil
  • Eating: Biscuits
  • Drinking: Old Town White Cofee Hazelnut

Yesterday was my dA anniversary. dAmn..

Journal Entry: Thu Nov 12, 2009, 2:25 PM


Salam/Hey ho
Nov 13, 2009

Uiyyo..skin4free lah~

Mafia war & facebook membuatkan saya sengaja melupakan deviantArt.
xtau apa nk jd..addicted sgt sprti amaran emmejay-fwz hahah!
"Maaf kan syg, deviantArt..I terlupa smlm anniversary kita..kahkahkah!"

Deviant since Nov 13, 2006.
Byk yg dah aku blajar dr dA..dan jasa nya amat xternilai!
Inspirasi utamaku dulu adalah Liliana Sanches, seorg otai kat dA ni jugak.ahah stat blaja photomanipulation pon dari tutorial dia..:salute:
Paling puas adalah tahun 2006-07, sbb kebanyakkan karya aku masa tu dibuat dgn jiwa "kesepian"..hasilnya masih aku gemari sehingga kini berbanding karya 2008-09 yg lebih kepada idea bukannya jiwa.
Seingat aku rasanya rule of third is the 1st thing yg aku blajar di sini..itu pon nasihat dari photan kat karya Tears.theartslavequincy.deviantart.c…
Aku join dA ni pon sbb pengaruh makcik aku..masa tu aku suka godek2 keje dia,sambil mnurun ilmu html. Lepas tu slalu la nmpk banner dA kat website dia. Dan kemudian mulala aku hidop dgn dA selepas kerap tgk web dA ni..thanx makcik Ain. :)
Kemudian trimas kpd ArtCOREholic & VisionMsia kerna merapatkan silaturrahim sesama msian deviant. Byk juga yg dah ku plajari dr pertubuhan ini.. :)
Trima kasih semua manusia..:hug:

theartslavequincy has 12,682 pageviews total and their 159 deviations were viewed 20,474 times. Theartslavequincy watches 468 people, while 166 people watch theartslavequincy. Overall, their deviations received 1,036 comments and were added to deviants' favourites 353 times, while theartslavequincy commented 3,318 times, making about 3.12 comments per day since theartslavequincy joined DA. This means that theartslavequincy gave 32 comments for every 10 that theartslavequincy received. Their deviation with the most comments is Tukang Masak with 49 comments, while their most favourited one is Let Me Die Alone, with 54 favourites. Their most viewed deviation is Mahathirsm with 6,031 views. 3 favourites were given for every 10 comments. Every 6.6 days theartslavequincy uploads a new deviation, and it's usually on a Friday, with 29 (18%) of their deviations. Their busiest month was December 2006 with 35 (22%) of their deviations. The majority of their deviations are uploaded to the photography gallery (110), while their favourite category was nature>flora with 18 deviations.

Comments per deviation: 6.51
Favourites per deviation: 2.22
Views per deviation: 128.76
Comments per day: 0.97
Favourites per day: 0.33
Views per day: 19.3
Pageviews per day: 11.95



RantAi Art Event

Bulan 12 ni berlangsung lagi RantAi Art Event, acara seni yg xpatut d lepaskan seniman/seniwati semua..p jgn x p!
RantAi Art
:onfire:


Features 06-07
Nov 13, 2009

Antara karya saya semasa baru join dA..buruk betol.ahahahaha!



Features 08-09
Nov 13, 2009

Antara karya saya sekarang..err bolela..hahah





  • Listening to: Attack Attack!-I Kissed A Girl
  • Reading: wall..
  • Watching: Mafia War
  • Playing: Mafia War
Ayat yg trlintas time tgk ni: gerakan-anti-pkr.blogspot.com/…
tunggu mlm nanti aku maki sorg2,heh
aku xpduli apa kau nk ckp atau ptahankan.



Ulasan isu kpala lembu (heh da brani skg..nakal betol)
di blog Ketitir, ayah kpd cyrusdavirus ..bagus punya tulisan.


oh n itu hari aku ada tgk iklan2 best,
pasal iklan zaman dulu kat msia n
iklan 2nd yg gler best sbb ade setan.hahaha!
jempot2:
iklan lama www.youtube.com/user/abangcant…
iklan setan www.youtube.com/watch?v=kaIgJz… (ade byk)


:onfire: Sabturday ni 12.09.09 pastikan kamu dpt join majlis berbuka puasa + devMeet by VisionMsia
Ajak org kampong skali yeh bagi ramai, bukan salu pon beb~
Lihat page VisionMsia utk infomasi.
Harap ramai yg p...
:onfire:
  • Listening to: Omerta
  • Reading: Mail
  • Watching: Stupid
  • Playing: tersiratersuratarisretarusret
Sorry lama sangat menghilang..
Selamat berpuasa & semoga puasa kamu semua diberkati.
31 Ogos pon dah nak dekat..tp xtrasa mcm nak dah dekat..kan?
Aku trpaksa delete semua inbox dA ni sbb xlarat nak tgk satu2,
sory yeh.
Nanti senang skit aku nk bace latest update hangpa.heh
dasar pemalas~





Kalau boleh direstart hidup ni utk tempoh tertentu kan best..
heheh tp aku xnak pon. Kang lain jadinye kang.
Kalau boleh diservis minda/hati ni kan best..
da berkarat dah ni..boleh tu mmg boleh, tapi xda masa, nak anta servis pon bukan murah. Masa ni pulak sangat singkat. Kejap je dah bulan ramadhan..
dan ramadhan ni pulak pastinya xlama.
Masa kian singkat.
  • Listening to: Search-Mentari Merah Di Ufuk Timur
  • Reading: Digital Camera Mag
  • Eating: Asap
Blues untuk aku..satu masterpiece bg aku dari Aie.
Si pencipta siri komik tu, Aie (Shaari bin Sulong) byk bg inspirasi dlm karya2 aku dulu. Mmg trikot..mane taknye, pakcik n makcik aku pon minat dia..bukak je sketch book sume stroke lebih kurang je~
Aku mula minat die pon sbb siri BUA,time kecik2 dlu mmg salu aku slongkar komik2 pakcik aku..hahahaha!
Byk lg karya die yg hebat, Aku Dan Sesuatu pon best gak,
tp aku xpk sgt crita dia,juz stroke lukisan die je yg mengghairahkan aku. Cuma jalan crita BUA tu mnarik & aku trasa mcm ada trsangkot kisah hidup sndiri skit.
Yang paling mninggalkan kesan kat aku lukisan die yg byk conteng2 jawi.
mmg best..trikot2 gak la aku time kanak2 dlu..heh
Dari kecik smpi skg ni aku respek dia,cuma xtau ape crita dia skg ni..
dah lama aku xamek tahu sgt pasal komik..
Duit pon salu xda mmg xbeli sgt lah komik2 ni.

Kalau sesapa tau karya latest dia ke projek baru dia ke tlg infom kat aku. Rindu kat die beb.
Tringin mau bersua lg, tp bukan stakat mintak tandatangan&lukisan.
Bg aku dia ni kartunis Melayu tahap dewa.
:salute:
  • Listening to: BBP - BEP
  • Reading: Koleksi BUA & ADS
  • Watching: akujohan.blogspot.com
  • Eating: durian+asap shisha
  • Drinking: air durian tu..
Fuiyyo..amende ni?
da bole gune j.skin dgn free ke deviantArt oi?
:giggle:

Salam/Hey ho! :icongrin--plz:

Rasenye dalam sminggu lebih gak r aku xbukak dA,email n mcm2 lg.
Tgk la akibatnye kat sini>c2.ac-images.myspacecdn.com/im…
Mmg best, email jgn cter r..nk dekat 130 rasenye.
Nanti aku mlawat gallery hangpa k..sorry~
:)

Aku baru je abis exam, tu la pasal sume bersepah.
Ni final artwork group aku tuk history,
jempot la tgk, aku xbrani post kat dA > viewmorepics.myspace.com/index… c3.ac-images.myspacecdn.com/im…

Skg cuti, 2minggu beb.
Cukop 2minggu tu..malas nk cuti lame2 skg..
Lain la kalau ushka bg pinjam lens2 die..mmg best r nk mrayap.
ari2 tgk muvi bosan gak~

Ah..rasenye filem musikal da rasuk aku.
Sepertimana Metallica rasuk aku dulu dgn konsert okestra S&M tu.
Moulin Rouge en.wikipedia.org/wiki/Moulin_R…! , filem muzikal yg terbaik stakat ni, soundtracks gler mantap.
N yg paling aku suka, The Show Must Go On, Come What May n Elephant Love Medley. Try dgr~

Hangpa ade list citer2 best x?
Xbest r kalau ari2 nk ulang tgk Forrest Gump,BreaveHeart,Rocky,DVC,Ong Bak,POTC,Star Wars,Matrix,LOTR,300,Drumline,Enchanted,
Moulin Rouge n katon Invader Zim je.

;p


w w w . a f i q . o r g
  • Listening to: Moulin Rouge!, Rockstar OST.
  • Reading: Ratusan email n mesej (dA,Yahoo,RoundCube,Twitter)
  • Watching: x-pkr.blogspot.com
  • Eating: Mogok lapar! Eh,puasa la...hahaha!!
  • Drinking: Air sejuk..
Ramai org tak suka politik..
Hanya utk bacaan bersama.
Sory ya.
:)



SEJARAH KHAIRY JAMALUDDIN


Jika orang Melayu dan ahli UMNO masih sangsi dengan kerisauan Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai kedaulatan negara yang dinodai oleh kuasa asing terutamanya Sinagpura, mereka harus kenal beberapa individu yang menjadi dalang.

Banyak telah diperkatakan mengenai Datuk Kalimullah Hassan yang menjadi spin-doctor Pak lah. Hampir semua yang mengambil tahu sedar mengenai latarbelakangnya, terutama hakikat beliau gagal pada tahun 1988 menjadi setiausaha akhbar kepada Tun Ghafar Baba yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri.

Kegagalan itu adalah kerana beliau dianggap "security risk" (ancaman keselamatan) oleh bahagian perisikan Malaysia.

Selepas itu beliau hilang dari pandangan umum dan muncul kembali beberapa tahun kemudian sebagai juruperunding media untuk Singapore Press Holdings dan beroperasi di Kuala Lumpur bagi akhbar Singapore Straits Times.

Biro-biro Singapore Straits Times di luar negara beroperasi sebagai "front' ataupun topeng untuk agen-agen ISB Singapura (Internal Security Department of Singapore) untuk beroperasi.

Mereka ini, menerusi Kalimullah, telah berjaya semasa itu menembusi UMNO dan telah mengumpul pelbagai rahsia dalaman parti dan juga mengenai pemimpin-pemimpin parti.

Salah satu rahsia yang berjaya dikumpul oleh Kalimullah dan agen Singapura ialah mengenai kegemaran seks luar tabii Anwar Ibrahim. Namun mereka tidak menyebarkan maklumat tersebut malahan terus berusaha merapatkan diri dengan Anwar.

Strategi mereka adalah mudah - biarkan Anwar menjadi Perdana Menteri dan ketika itu, menggunakan semua maklumat tersebut untuk memeras ugut Anwar.

Tetapi perancangan Singapura gagal kerana Dr. Mahathir mendapat tahu mengenai kelemahan moral Anwar dan mengambil tindakan memecatnya pada tahun 1998.

Masalah moral Anwar diperakui sendiri oleh pemimpin Singapura Lee Kuan Yew. Semasa lawatan beliau ke Kuala Lumpur dalam tahun 2001, ketika bertemu pengarang kanan akhbar New Straits Times termasuk ketua pengarang kumpulan Tan Sri ABdullah Ahmad, telah menyatakan rasa simpati beliau kepada Dr Mahathir.

Simpati itu, kata Kuan Yew, adalah kerana apa yang dikatakan oleh Dr. Mahathir mengenai Anwar sebagai peliwat adalah benar dan telah diketahuinya menerusi agen rahsia Singapura sejak tujuh, lapan tahun sebelum ini.

Semasa Dr Mahathir dan UMNO berdepan dengan kemarahan rakyat dan ahli reformasi yang tidak percaya dengan tuduhan terhadap Anwar, Kalimullah telah tampil ke hadapan memberi sokongan padu kepada Dr. Mahathir dan UMNO.

Kalimullah telah secara terbuka menyeru teman-teman perniagaan dan wartawan untuk memberi sokongan kepada Dr. Mahathir.

Antara lain, Kalimullah menyatakan bahawa semasa bapanya sedang nazak di India, bapanya telah berpesan kepadanya (Kalimullah) supaya menyokong Dr Mahathir yang dianggap oleh bapa Kalimullah sebagai pemimpin Melayu dan Islam yang tiada tolok bandingnya.

Kerana pesanan bapanya, kata Kalimullah, beliau tidak teragak-agak menyokong Dr. Mahathir dan sanggup bergadai harta dan nyawa untuk mempertahankan beliau.

Apabila Anwar tumpas dan parti Keadilannya juga tumpas di dalam pilihanraya 1999, Kalimullah dan Singapura mula mencari personality baru untuk disokong di Malaysia dan kemudian diperkudakan.

Khairy Jamaludin secara kebetulan merelakan dirinya. Khairy mempunyai cita-cita tinggi. Beliau juga berdendam kepada pentadbiran Dr. Mahathir yang disalahkannya sebagai penyebab kematian bapanya seorang bekas diplomat yang membunuh diri kerana tekanan perasaan selepas kontraknya tidak diperbaharui.

Ditambah pula dengan latarbelakang akademik yang menyerlah, maka Kalimullah yang telah ditugaskan oleh Singapura untuk mencari calon yang sesuai untuk agenda republic itu, telah memilih Khairy.

Khairy amat sesuai kerana dia tidak mempunyai rasa patriotic yang tinggi kepada Malaysia dan semangat Melayunya juga amat luntur kerana dibesarkan di luar negara dan tidak pernah melihat pentingnya Dasar Ekonomi Baru untuk umat Melayu.

Dari segi Islamnya, Khairy juga tidak mempunyai penghayatan yang kukuh kerana cara hidup sebagai seorang anak diplomat di luar Negara tidak menjadikan Islam satu cara hidup sebagaimana anak-anak Melayu lain yang dibesarkan di Malaysia.

Khairy juga mempunyai teman wanita berbangsa Cina dari Singapura. Mereka berkongsi ranjang semasa belajar di Britain dan hubungan itu berterusan sehingga mereka kembali ke Negara masing-masing.

Malahan, dikalangan teman-teman rapat Khairy, mereka sering berkata bahawaKhairy masih lagi berhubungan secara intim dengan gadir Singapura itu walaupun selepas berkahwin dengan Nori, anak Pak Lah.

Kisah percintaan Khairy dengan Nori juga sebenarnya hasil perancangan licik Kalimullah yang telah menemukan mereka. Nori mudah tumpas ditangan Khairy yang beria-ia menunujukkan cintanya kepada Nori yang dari segi rupa tidak seberapa dan tidak sepadan dengan Khairy.

Bagi Khairy, mencintai Nori bukan sesuatu yang susah. Baginya, sesiapa sahaji yang boleh membuka jalan untuk mencapai kuasa boleh dicintai dan dicumbui. Khairy tahu, dengan kuasa, dia akan dapat memilih gadis-gadis yang diidamkan untuk dijadikan penghibur hatinya.

Hari ini jelas, Maya Karin serta gadis Singapura itu, menjadi penghibur hatinya dan Nori menjadi sumber kuasanya.

Kesabaran Khairy dan kesanggupannya mengahwini Nori sekarang membuahkan hasil bukan sahaja untuk dirinya malahan untuk Kalimullah dan sudah tentu Singapura.

Sejak Pak Lah mengambilalih dari Dr Mahathir, Singapura tidak lagi menunjukkan sikap bermusuh malahan menunjukkan kesediaan untuk berbaik-baik.

Bagi Pak Lah, ini adalah kejayaan diplomasinya. Tetapi umum tahu, Singapuratidak pernah berminat untuk berbaik-baik dengan Malaysia dalam apa keadaan sekalipun kecuali jika ia menguntungkan republik. Itu.

Sekarang dengan adanya Khairy dan Kalimullah sebagai orang kepercayaan Pak Lah, Singapura tidak perlu bermusuh malahan berbaik-baik dengan Malaysia akan menutup rahsia hubungan mereka dengan Khairy dan Kalimullah.

Hasilnya, Temasek, badan pelaburan kerajaan Singapura bereluasa di Malaysia, mengambil alih pantai Holdings, Southern Bank Berhad, Avenue Capital (menerusi ECM Libra yang diterajui Kalimullah dan Khairy sebagai ahli lembaga), Telekom Malaysia selain dari mencuba untuk menerobos syarikat Malaysia seperti Proton.

Kepentingan Melayu dan UMNO semakin terpinggir dan inya dilakukan secara sistematik tanpa disedari oleh umat Melayu. Kesemua dilakukan atas nama meritocracy dan hamper kesemua media massa, terutama dari luar Negara menyokong usaha itu kerana selari dengan agenda globalisasi.

Dr. Mahathir yang telah melihat usaha Singapura menghancurkan kepentingan Melayu akhirnya tidak lagi dapat menahan dirinya lantas secara lantang mengkritik kepimpinan Paklah dengan harapan ahli UMNO dan orang Melau akan sedar akan ancaman yang mereka hadapi.

Namun, suaranya itu dibantah oleh orang Melayu dan ahli UMNO sendiri. Maka berleluasalah Si Kitol dan Raja Mendeliar. Akan hancurkan tamaddun Melayu moden yang dibina oleh UMNO kerana angkara mereka ini ? Akan terjajahkah kita lagi ?


Dirembat dari = Pendekar Perak pendekar-perak.blogspot.com/20…
  • Listening to: Matsuri - Kitaro
  • Reading: Politik
  • Watching: The Queens Of Langkasuka
  • Playing: Call Of Duty 3
  • Drinking: Sea Master
Salam,helo~

Nk habaq ni..
Saya telah kalah dlm pertandingan kemahiran tu..
(skill competition).
Design yg sterotype xmnjdi pilihan juri2.
Nk tgk p sini:theartslavequincy.deviantart.c…

Ini mnunjukkan betapa perlunya pmikiran diluar kotak,
bukannya didalam kotak,
Saya sudah silap dan lupa.
Tapi silap itu bagus.
Taniah kpd mia-electro yg mng ptndingan tu,
senior rasenye,xpasti~
hee~


Akhir skali saya mau mngucapkan trima kasih kpd semua rakan2 yg memberikan sokongan kpd saya.
Trima kaseh.
I Lap U all bery much lah!

:giggle: :hug: :hug:


Saya mengantuk mau p tdo,
hujan telah menyebabkan saya demam semula.
Dan air sejuk makin mnimbun di peti sejuk utk dinikmati tatkala tiada yg mlarang..weehuw wehuw~
:dance:


:iconvisionmsia:   :iconartcoreholic:  :iconhdr-club:  :iconex-po-zure:   :iconlong-exposure-club:  :iconcameraartsclub:   :iconmacro-beginners-club:   :iconmacro-club:



www.afiq.org
flickr.com/theartslave
twitter.com/theartsLave
myspace.com/afiqdesign
myspace.com/fenomenaart

I :heart: :iconvisionmsia:
  • Listening to: Bunyi org sedut hingus.
  • Reading: paneh.blogspot.com
  • Watching: Pilihanraya latest result.
  • Playing: Anak tekak.
  • Eating: xmkn lg lah..lapar~
  • Drinking: Ginger Beer tuk buang angin kus kus.
Maaf.
Tolong doakan saya..
Kerana jika stiap seorang dari kamu yg berdoa..ikhlas,
Insyaallah sdikit sbanyak akn mmbantu saya.
7hb April ni saya akn menyertai "skill competition" di kolej.
Saya mungkin akn mengambil bahagian dalam merekabentuk kulit majalah.
Tetapi bergantung juga pada inspirasi bangun tidur dan nasihat teman,
jika tidak saya mungkin akn mengambil saja bahagian rekabentuk identiti keparat..eh koprat.heh~

Jadi sekarang ini saya mmerlukan doa,
kerana saya amat memerlukan doa,
dan juga kerana saya xbyk dan juga hampir tiada pengalaman dlm pertandingan2 ni.
Kemungkinan besar, tramat besar saya xmampu utk mendapatkan apa2 gelaran.
Namun saya gagahkan juga kerana mengenangkan isu tahun lepas(xdpt join) dan juga keinginan utk mencuba serta pointer sem yg jatuh mrundum.
Keadilan itu harus.
(tangan berpeluh,lap sat..)

Skill competition ni akan sampai ke tahap asian atau dunia.
Tetapi saya xbrharap utk sampai sejauh itu..
Cukup jika dapat melakukan yg trbaik dan yg trmampu di kolej nanti..

Apalah sgt kemahiran dan imaginasi saya jika dibandingkan dgn senior2 serta teman2 lain yg jauh lebih hebat.

Dalam masa beberapa hari yg singkat ini saya mahu memenuhkan minda dan hati saya dengan ilmu2 serta "inspirasi seni" bagi memudahkan kotak kreativiti saya "berfungsi semula".
Jika ada apa2 yg perlu saya ketahui,
britau saya ya?




Tolong Doakan saya ya?
Doakan juga keamanan tanah air yg "kian malap dan kian cerah".
Trima kasih kerana sudi membaca..
Xkiralah siapa kamu.
maaf jika xdpt singgah ke galeri kamu dlm tempoh waktu ini.
Maaf juga jika anda mula trasa mual serta loya tekak tatkala membaca tulisan saya.
:hug:





(Sesekali aku tringin nk berbahasa manis..sediakan bekas utk muntah)
;p



:iconvisionmsia:   :iconartcoreholic:  :iconhdr-club:  :iconex-po-zure:   :iconlong-exposure-club:  :iconcameraartsclub:   :iconmacro-beginners-club:   :iconmacro-club:



www.afiq.org
myspace.com/afiqdesign
myspace.com/fenomenaart
  • Listening to: Kelangkang (indon-gamelan)
  • Reading: anwaribrahimdotcom.blogspot.com (antiDSAI)
  • Watching: Situasi rumit sekarang..
  • Playing: Imaginasi pupus.
  • Eating: Asap sempoerna (dlm proses mengurangkan)
  • Drinking: Air kosong saja.
Tension,aku yg tgh demam ni brtambah sakit rasenye.
aku nk upload artwork tp tngu 4-5jam utk satu fail,
tp xlepas2 gak,pdahal 400kb je beb,
menyesal aku blk uma parents aku ni..
urrrgh teeekanaaaaaannnnn!!!!!!

kan best kalau..
aku baling mnatang broadband ni,pastu aku pijak2,
tp xhancur2,aku amek tukol aku hempok sekuat rase,
tgk mnatang ni berkecai mmg puas ati aku..
pastu aku amek serpihan2 yg da hancur tu,
bakar bagi hangus skit..tp xdela hangus sgt..
nden aku bg blk kat celcom center,sambil maki sume yg ade kat situ.
pastu lempang mamat yg jual broadband tu..
da r lembab,bodoh plak tu..
hidop streamyx!
puas ati aku,hahahahahahahaha!!!
:evillaugh:




chewal.blogspot.com

PPSMI - FAQ (Frequently Asked Question)

1. Apakah matlamat PPSMI (Pengajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris) ?

Matlamat dan objektif utama : Supaya pelajar-pelajar dapat menguasai subjek sains dan matematik dalam ertikata yang sebenar.

Matlamat secara tidak langsung : Dapat meningkatkan penggunaan bahasa inggeris dalam bidang teknikal

2. Kenapa perlu kuasai sains dan matematik ?

Kerana sains dan matematik adalah subjek asas kepada bidang sains, teknologi, maklumat, kejuruteraan. Pemahaman sains dan matematik akan memudahkan pelajar menguasai bidang-bidang sains dan kejuruteraan di peringkat tinggi (universiti).

3. Kenapa mesti bahasa inggeris ?

Kerana 100% bahan rujukan untuk bidnag-bidang sains dan teknologi adalah dalam bahasa inggeris. Oleh itu, dgn memahami sains dan matematik dalam bahasa inggeris dari awal lagi, ia akan memudahkan pemahaman kpd konsep dan fundamentals dalam bahan-bahan rujukan ini.

4. Kenapa tak boleh gunakan BM dalam subjek sains dan matematik ?

BM sudah digunakan sekian lama. Malah sehingga kini BM masih digunakan dalam kedua-dua subjek ini (walaupun secara dwi-bahasa). Masalah yang berlaku adalah semasa di peringkat tinggi (universiti), oleh kerana bahan rujukan adalah dalam BI, menyukarkan pelajar utk memahami konsep dan teori asas. Ia memerlukan masa utk pelajar tersebut memahamkan terma-terma tertentu... Ini boleh menjejaskan pemahaman keseluruhan yang membawa kegagalan dalam menguasai konsep bidang yg diceburi. Akhirnya pelajar tadi hanya akan belajar semata-mata untuk lulus dalam peperiksaan dan semata-mata untuk segulung ijazah dan bukannya untuk menguasai ilmu.

5. Kenapa perlu kuasai sains dan tekonologi ?

Sehingga kini, umat islam yang merupakan umat terbesar di dunia hanyalah umat pengguna. Kita hanya menjadi pengguna. Kita tidak menjadi pencipta. Yang menjadi pencipta adalah bangsa lain dan agama lain. Maka kita amat bergantung kpd bangsa barat dan yahudi dalam segala-galanya. Ini menjadikan kita begitu lemah dan tidak mampu berbuat apa-apa. Malah untuk memboikot barangan US pun kita tidak mampu kerana kita tiada alternatif lain selain daripada bergantung kpd barangan mereka.

sehingga kini, kita hanyalah bangsa dan umat pengguna. Kita hanya mampu merintih, meratap dan menangis diatas kekejaman yang dibuat oleh org barat dan yahudi terhadap islam. Kita hanya boleh merayu meminta belas kasihan mereka. Lebih-lebih pun kita hanya mampu berkata "...mereka ini kejam ", "jagnan buat begitu ", "...tolong hentikan serangan", "...mereka ini tak berperikemanusiaan lah"... dan pelabagai kata-kata lain.

Kenapa ? kerana kita bukan bangsa ata umat yg dihormati diatas kejayaan kita menguasai teknologi. Kita adala umat pengguna.

Untuk menjadi pencipta, kita perlu kuasai sains dan tekonologi. Bukan sahaja lulus dalam ujian...tetapi perlu kuasa ilmu tersebut. Apabila kita (umat islam) menjadi pencipta, maka bangsa barat dan yahudi tidak akan berani menindas dan menghina umat islam. Kejadian di Palestine juga tidak akan berlaku sekiranya kita adalah umat pencipta dan pengeluar teknologi.

6. Kenapa Jepun, Perancis, German boleh berjaya dgn bahasa mereka ? Kenapa mereka tak perlu PPSMI untuk berjaya ?

Negara-negara diatas adalah juga negara-negara yg menjadi pelopor kpd tekonologi. Mereka telah meneroka bidang sains dan teknologi berpuluh-puluh tahun dahulu malah semenjak sebelum revolusi teknologi. Jepun misalnya, telah meneroka bidang sains dan teknologi sebelum perang dunia lagi. Mereka juga pergi ke barat utk belajar dan pulang dan membuat penterjemahan ke bahasa mereka dan terus membuat kajian sendiri. Sebagai contoh, semasa penemuan teknologi transistor oleh Bell Labs, beberapa engineer dari Jepun (Sony) telah mendapatkan (membeli) transistor itu dari Bell Labs dan membuat kajian sendiri untuk mengubah material yang digunakan. Ianya membawa kepada beberapa revision terhadap material yang digunakan.

Penterjemahan yang dibuat oleh mereka adalah pada ketika revolusi teknologi belum berlaku lagi. Usaha-usaha dan kajian yang mereka lakukan telah bermula sejak berzaman-zaman dan seiring dengan perkembangan teknologi.

Dimana Malaysia ketika itu ? Malaysia masih belum wujud lagi.

Malaysia kini berada pada zaman teknologi telah melampaui zaman revolusi...malah bergerak lebih pantas dari yang dijangka. Kita berada di belakang teknologi yg mana bahasanya dikuasai oleh bahasa asing.

7. Kenapa kita tidak buat penterjemahan ke BM sahaja ?

Proses penterjemahan sekiranya hendak dilakukan sekarang, memerlukan banyak sumber kewangan, kakitangan, masa dan prasarana lain yang mana kelihatan agak mustahil. Ini kerana perkembangan sains dan teknologi pada zaman ini amat pantas. Ianya bergerak setiap saat. Setiap saat, ada sahaja penemuan teori-terori yang baru.

Seperti jawapan no. 6, negara-negara spt Jepun dan lain-lain telah mula mengkaji dan membuat penterjemahan semasa perkembangan teknologi bergerak perlahan (sebelum zaman revolusi lagi).

Sebagai contoh, Untuk memahami konsep asas transistor yg berasaskan silicon, kita perlu memahami konsep fizik silicon transistor tersebut. Oleh itu, sekiranya hendak membuat penterjemahan, kita perlu menterjemah buku-buku konsep asas fizik dalam semiconductor yang mempunyai pelbagai konsep yang kompleks. Perkataan-perkataan baru dalam BM perlu diwujudkan. Kesemuanya ini memakan masa dan masa yang menjadi penghalang kpd kita. Ini kerana, apabila kita membuat penterjemahan asas fizik utk silicon based semiconductor ini, org-org barat dan penyelidik lain telah pun mencari alternatif kepada silicon. Ini kerana saiz untuk silicon based transistor telah hampir ke saiz atom dan ianya tidak lagi boleh bergerak kehadapan. Maka wujudlah teeori-teori baru seperti RNA, DNA dan CNT (carbon nano-tube) based transistor.

Dimana kita ? Kita masih lagi membuat penterjemahan asas fizik untuk silicon based semiconductor. Selepas kita siap penterjemahan...pihak barat telah pergi jauh di hadapan dgn teknologi yang baru. Kita pula perlu membuat penterjemahan untuk tekonologi yang baru ini. Ini hanyalah mengenai satu konsep yang kecil dalam bidang kejuruteraan elektronik. Bagaimana dgn bidang-bidang lain, konsep-konsep yang lain ?

Maka, kita akan sentiasa berada di belakang teknologi...kerana kita sibuk dengan penterjemahan. Kalau kita berada di belakang tekonologi, bagaimana kita mahu mencipta tekonologi yang baru ? Dan kita akan sentiasa menjadi bangsa pengguna.

8. Tidak sukarkah bagi kanak-kanak kecil untuk belajar sains dan matematik dalam BI ?

Sebenarnya, kanak-kanak kecil akan mudah memahami dan mudah mengadaptasi pembelajaran mereka. Sebab itu ianya penting untuk bermula semasa mereka masih kecil. Kanak-kanak kecil bermula sejak dari darjah satu, sekiranya didedahkan dengan subjek sains dan matematik dalam BI, akan mudah memahaminya walaupun mereka tidak pandai berbahasa inggeris dan tidak pernah menggunakan bahasa inggeris.

Anak-anak kecil yg berumur 6 tahun berbangsa melayu yang mengikuti keluarga ke United Kingdom terbukti boleh berjaya memahami sains dan matematik dalam BI. Anak-anak kecil ini berumur 6 tahun. Mereka tidak pernah berbahasa inggeris. Ibu bapa mereka juga tidak pernah menggunakan bahasa inggeris dirumah. Tetapi, meraka masuk ke darjah satu di sekolah-sekolah di UK, belajar sains dan matematik dalam BI dan mereka boleh menjadi pelajar cemerlang dalam kelas masing-masing. Mereka berada dalam satu kumpulan bersama pelajar yang cemerlang dan sering memperolehi `reward’ diatas kecemerlangan mereka. Mereka membuktikan bahawa, walaupun tidak didedahkan dengan bahasa inggeris dan tidak tahu berbahasa inggeris... mereka boleh menguasai dan berjaya. Kenapa ? kerana kanak-kanak kecil mudah untuk menerima dan memahami apa yang diajar kepada mereka.

9. Tidak bolehkah BM menjadi bahasa sains dan teknologi ?

Boleh. BM boleh menjadi bahasa sains dan teknologi apabila kita sudah menguasai teknologi tersebut. Apabila kita telah faham dan kuasai sesuatu bidang teknologi, maka kita mampu menjadi pencipta dan penghasil teknologi yang baru. Kita akan berada di hadapan teknologi. Pada masa itu, kita pula menggunakan BM dalam teknologi-teknologi baru yang kita hasillkan.

Maka, pada ketika itu, bangsa-bangsa lain, bangsa barat dan yahudi perlu mempelajari BM untuk menguasai dan mempelajari teknologi yang kita hasilkan. Hasilnya, BM akan menjadi bahasa teknologi, akan menjadi bahasa yang universal dan terkenal di seluruh dunia.

Yang penting, kita perlu kuasai teknologi yang telah dihasilkan dahulu yang kini dikuasai oleh bahasa inggeris.

10. Bolehkah dasar ini mencapai matlamatnya ?

Boleh. Sekiranya semua pihak berusaha sedaya upaya dalam memastikan kejayaan dasar ini. Semua pihak perlu berganding bahu menjayakannya. Semua pihak perlu membuang sikap prejudis, membuang kacamata politik dalam melihat dan memahami dasar ini. Apabila sikap prejudis di ubah, maka kita akan akui matlamat dan objektif dasar ini yang murni. Kita perlu bekerja keras.

Segala usaha, perancangan, prasarana perlu diperhebatkan agar matlamat dan objektif yang murni ini tercapai. Semua kita bertanggungjawab dalam memastikan satu hari nanti, bangsa kita, agama islam bakal menjadi pencipta, pengeluar dan rujukan bangsa-bangsa lain di dunia. InsyaAllah.
  • Listening to: Naratu - P******
  • Reading: Chedet.cc
  • Eating: Ubat demam
  • Drinking: Revive
Sediakan senjata anda,
jgn dilupa pluru speedlite camera,
peperangan akan bermula,
hanya utk mreka yg xtakot jeh..

wahahahahaha!

:iconvisionmsia: akan buat gath this sunday kat bt caves,
pastinya sronok sbb time tu thaipusam,
gmbr pasti mahal,
bkan snng nk dpt pluang ni beb!
so,what r u waiting for?
:headbang:

mo info: visionmsia.deviantart.com/jour…


www.afiq.org
aku br join Flickr,tah apemende pasal aku join pon aku xtaw..
hahahaha
sila lihat flickr.com/theartslave
  • Listening to: Arctic Monkeys-Train or Bus
  • Playing: Camera
  • Eating: Smoke
  • Drinking: Air kosong
Welcome 2009!
Goodbye 2008..

Yeah..2008 is a history,
I've archived many things that wanted,
Syukur.
:D

At 2008 Ive:
Got 350D,Learned AJAX,PHP,done HDR,Dave Technique,vector,vexel,and so many other technique,got new domain for my website (www.afiq.org) and replaced my oLd website (afiq.site.io),goin there n here,met sum peopLe,together formed fA (myspace.com/fenomenaart),joined myspace @ 1 January,bLa bLa bLa~

EDIT: Woah Ive been featured for the first time at 2009 by ImmortalityOfEmoPoet.Take a Look at her page!
:dance:

Sedar xsedar sgt skejap rasanya 2008 ni,
mcm2..indah!




oh weLL,I'LL update this Later~
:giggle:


Muhammad Afiq Azmi
Deviant since 2006.


www.afiq.org
myspace.com/afiqdesign
myspace.com/fenomenaart



:iconartcoreholic:  :iconvisionmsia:   :iconhdr-club:  :iconex-po-zure:   :iconlong-exposure-club:  :iconcameraartsclub:   :iconmacro-beginners-club:   :iconmacro-club:
  • Listening to: Foo Fighter - All My Life
  • Reading: Jquery code
  • Watching: this
  • Playing: Jquery code
  • Eating: Smoke
  • Drinking: Vanilla Coke
I cant design anything rite now.
I need sum inspiration.
a website myB?
too many things to design,
help me plz..




or can sumone juz give me the "power"?
  • Listening to: M.Jayzuan - Lifeless
Phew,its been a Long time since my Last update.
Damn busy this month,and im aLways get mad by my gf cuz im so busy,like a prime minister said her..n..truLLy.i dont know why i dont care bout her,but yeah i juz dont care bout anything eLse,incLuding myseLf..stupid aite..
sLave..
:raincloud:
ahhhh~
Dont care,juz havva cofee,a cigarrate and do my work tiLL the morning.. :)

But this wiLL get over,since i'LL b back for study nx week..weee miss my Lect,friend,enemy,pooL,mamak,gadis2..and my homemates ofcourse. :dance:
Im so sory darLing,this wiLL b over..i noe im a jerk..im reaLLy2 sorry.
:hug:

Not much i've Learn so far,but..im quite happy with it.
I Love deviantART.i Love u.
:love:

Ouh,ive met yemz11 at an event Last week and,wow im surpriced dat he stiLL rmmbr my name (dat theartsLave bLabLabLa)
Sory beb xdpt teman tgk gaLLeri kami!
:peace:
Yeah i know,my engLish is suck..sorry and correct me pLs. :D
:shithappens:
gotta browsing aLL the deviation in my mssge cntr.
taa~


:pills:

Hey,my CEO of our design LabeL is here on dA,do visit her ya~
:iconartistiksyurgaloka: :fart:



myspace.com/afiqdesign
myspace.com/fenomenaart

:iconvisionmsia:  :iconartcoreholic:  :iconhdr-club:  :iconex-po-zure:  :iconcameraartsclub:  :iconmacro-club:  :iconmacro-beginners-club:
  • Listening to: Smell Like Teen Spirit - Nirvana
  • Reading: Im blank
  • Watching: The screen?
  • Playing: Keyboard?
  • Eating: Mouse?
  • Drinking: Cofee of course~
:cake:
Yay!
Hehe..im so hepy today..its my birtday wee!
n im hepy with what ive done before..the best things is goin to
Malaysian dev gath,goin to coLLage with my girL,Learning bout art..and Leave my oLd skooL..ngahaha!
hmm..target for this 18..
:dance:

Phew..but my iBook is dead i think..it suddentLy dim,sLeep n shut down by itseLf..huaa how i want to do my work..wuwu~
Now i got to use Windows for doin aLL things..arrgh!
:sadangel:

This month is tough..damn,finaL project,finaL exam..owh god~
I wish i can pass this sem..wish me Luck for next week exam..
:pray:

Haha raya bakaL tiba..xsabarnye nak baLik kampong mkn rendang,puLut,ketupat,ayam,ayam Lg,kuey,Lemang,uhh~
:giggle:
  • Watching: Upin & Ipin
  • Playing: Mercun
  • Drinking: Air Soya yang Sejuk..haha
Yup..smuga ramadan kaLi ini akan menyejukkan bumi Malaysia yang "panas" ni..tp besh..sebuLan je kot..adeih exam Lg..ponin2~
owh smaLam br puLang dr RANtAi merdeyka,kat sne terserempak Lah dgn ushka yang sedang merayau2 sambiL mengurat awek2 skeLiLing dgn kamera nya..:giggle:
Sorg Lg sape namenye aku xingat..yen kot,ade time dev gatherin itu ari..hmm~
N den jmpe en.Devil..hehe kewL2 pramah Lg mcm dLu~
hmm agak fun r kat sane..cume..
xhappenin La rasenye,
dgn banjir sekejapnye,
gaLLery pon amat kecik rasenye..
tp buLeLa..
gumbira~
LaLaLa~



edit: Jejaka kachak yang tidak diingati itu sebenarnye iaLah enchik yemz11 bukannya yen..sory yah~
:giggle:





:iconxilantra:  :iconafiqdesign:




:iconartcoreholic:  :iconvisionmsia:   :iconhdr-club:  :iconex-po-zure:   :iconlong-exposure-club:  :iconcameraartsclub:   :iconmacro-beginners-club:   :iconmacro-club:



:hungry:
Phew..sgt sibuk kehidupan skg ni..
sibuk dgn asignment yg mnimbun dan smakin mnimbun..
haha xpe..ini baru hidup..skg aku da sambong bLaja kat PTPL Shah Alam,hajat tok masok MMU,UITM,KTT nmpknye xkesampaian..disebabkan oLeh math yg mencapai target yaitu 9G..ngahaha!
Tp xpe..sume same je..
Byk woh yg aku xtaw,Lg2 kat kLas Lukisan..nak kne Lukis pmandangan tah hape2 ah nti,peh aku reti Lukis manusia bogeL je dowh..haha
kne rajin kan diri yg pmaLas ni Lah,kne kejar dgn Lebih pantas iLmu2..
xske gLe org buat2 pandai..poyo gLer kaLian..huh


Life skg besh Lah..dok umah bujang,tdo Lewat pagi..ktawa mngiLai dgn teman srumah,mkn meggi bramai2,swimin dgn teman,g koLej dgn bidadari,
Lepak dgn keLLy cte pasaL Life..sronok.


N den muLe Lah timbuL rasa rindu dgn teman2 Lame..
teman time Lepak2 dLu..teman skoLah..teman kanak2..
FamiLy..rindu.


Aku harap dpt Lepas dipLoma ni..kLu bLey nak sambong smpi degree..byk yg aku nak bLaja,mmg aku nak bLaja,aku minat.


Byk Lg yg aku kne hadapi pas ni..dgn keadaan dunia yg kian riuh,fitnah berLeLuasa,propaganda.


Satu Lg..ciLaknat toL,besepah2 photograper,designer,komuniti,cLothing group yg..tah r..cam cLake je aku tgk,tah r dowh,cm poyo gLer je..dgn design ciLok2,stakat baju design korg curik apekejadah beb,xmaLu ke mencurik,asaL dpt duit kire jd ke?
AsaL feymes mncurik pn haLaL ke?
AtLeast usaha La sikit g carik tutoriaL kat internet,bLaja.Jgn Lah memoyo.


Aku taw aku xbest.Aku ske dipuji,dikritik dan diherdik dgn karya aku..Cimeng.




KaLian xsnonoh.



afiq.site.io   (mywebsite)
myspace.com/afiqdesign   (err..myspace)
myspace.com/fenomenaart (myclothing group)
artcoreholic.deviantart.com (Art Club)
myspace.com/artcoreholic   (Art CLub)


:iconxilantra:
  • Listening to: Botak main gitar..ngee
  • Reading: SayaOrangMelayu.blogspot.com
  • Watching: Tv yg rosak.
  • Playing: CS
  • Eating: Asap
  • Drinking: Air
Wahahahaha~!
im free now~!!
Ive quit from ma job and now,I got time for everything..
weehuuw~!!

visit my page @ myspace

n I've join a cLothing group,visit us @ fenomenaART

<a href="artcoreholic.deviantart.com" title="ArtCOREholic>ArtCOREhoLic

Thanx deviantART,Luv u~
  • Listening to: Mohd. Jayzuan - Gadis Elektrik
  • Eating: ChocoLate
  • Drinking: Sky Juice